Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, ascunde gheaţă şi materii organice îngheţate în craterele sale de la polul nord, care sunt permanent în umbră, au anunţat specialiştii de la NASA, citaţi de Reuters.
Telescoapele de pe Terra au descoperit în ultimii 20 de ani mai multe dovezi despre existenţa gheţurilor pe Mercur, însă materiile organice detectate constituie o surpriză, spun specialiştii de la NASA care coordonează misiunea Messenger, prima sondă care orbitează planeta.
Atât gheaţa, cât şi materiile organice, similare cărbunelui sau gudronului, ar fi rezultatul unor coliziuni ale planetei cu comete şi asteroizi, produse în urmă cu milioane de ani.
"Nu este ceva ce ne aşteptam să vedem, dar, bineînţeles, îţi dai seama că este oarecum logic, pentru că am văzut aceste lucruri şi în alte părţi", precum corpuri îngheţate din afara sistemului nostru solar sau în nucleele unor comete, a declarat David Paige, de la University of California, din Los Angeles.
Imagine cu regiunea polului nord al planetei Mercur
Sursa: Image Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington/National Astronomy and Ionosphere Center, Arecibo Observatory
Spre deosebire de roverul Curiosity de pe Marte, care colectează mostre de roci şi sol de pe planeta roşie pentru a descoperi în mod direct eventuale urme de materii organice, sonda Messenger adună date cu ajutorul razelor laser. Descoperirile de pe Mercur sunt rezultatul analizării acestor date, pe parcursul unui an, cu ajutorul unor modele pe computer, experimente şi deducţii, nefiind vorba de o analiză directă.
Cercetătorii spun că nu este vorba doar de o ipoteză nebunească, explicaţiile ducând spre concluzia că este vorba de materii organice.
Specialiştii cred că materiile organice, care sunt de două ori mai întunecate decât c