Piaţa locală a revenit în top 10 cele mai atractive pentru investitorii din sectorul eolienelor
În topul tuturor formelor de energie regenerabilă, ţara noastră se află pe locul 13
Surprinzător, mediul favorabil de reglementare a contribuit la atragerea investiţiilor
De aproape cinci ani se vorbeşte tot mai frumos despre România, când vine vorba de sectorul de producţie a energiei regenerabile, în special cea eoliană. Investitori mari din întreaga lume şi-au manifestat interesul faţă de România, iar o bună parte din aceştia au şi pus în aplicare planurile de dezvoltare a unor capacităţi semnificative de producţie. Doar în ultimul an capacitatea de producţie a energiei eoliene a crescut cu aproximativ 130%, potrivit unui raport realizat de compania de audit şi consultanţă financiară Ernst&Young.
Astfel, potrivit datelor din raport, anul trecut, la finele lunii septembrie, în România se aflau generatoare de energie eoliană de 623 MW instalaţi, iar în 12 luni această capacitate a crescut până la 1.440 MW.
În urma acestei evoluţii, România a revenit pe locul 10 privind atractivitatea sectorului de energie eoliană în preferinţele investitorilor, într-un top 40 care include ţări precum Statele Unite, Germania, China şi Marea Britanie.
Polonia este singura ţară din fostul bloc comunist care se plasează şi ea în primele zece poziţii din ierarhie, conform ultimului raport Renewable Energy Country Attractiveness Indices, lansat ieri de Ernst&Young.
Energia solară devine şi ea interesantă
Potrivit aceluiaşi studiu, România îşi păstrează locul 13 în topul referitor la toate formele de energie regenerabilă. În privinţa energiei solare, evoluţia a fost mai puţin spectaculoasă, România ocupând locul 24 în ultimul raport, alături de Canada şi Ucraina. Investitorii au proiecte în fază avansată de dezvoltare în această ari