Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava se confruntă cu o criză de sânge din grupa AB IV cu RH negativ. Este cel mai rar tip de sânge, motiv pentru care şi donatorii sunt puţini, spune directoarea unităţii, medicul Maria Pilat, care face un apel către persoanele cu această grupă de sânge să ajute la refacerea stocului.
În momentul de faţă, un tânăr de 22 de ani, din Rădăuţi, care urmează să suporte o intervenţie chirurgicală în centrul universitar Iaşi, aşteaptă ca CJTS să-i asigure câteva pungi de sânge AB IV cu RH negativ.
Tânărul nu va fi operat până când unitatea suceveană nu va dispune de o cantitate suficientă de sânge pe care să o pună la dispoziţia medicilor ieşeni.
„Nu este o operaţie urgentă, din fericire, însă sperăm să-l putem ajuta cât mai repede. Este vorba de o intervenţie urologică, ce presupune un risc hemoragic, motiv pentru care trebuie să existe nişte rezerve”, a arătat dr. Maria Pilat.
Cel mai rar tip de sânge
Grupa de sânge AB IV este cea mai rară, iar persoanele cu acest tip de sânge al căror RH este negativ sunt şi mai puţine. Pe globulele roşii din sânge există un antigen numit D, pe care îl are 85% din populaţia globului - persoane cu RH pozitiv. Oamenii fără antigen D pe globulele roşii sunt persoane cu RH negativ. Dacă la bolnavul cu RH negativ se administrează sânge cu RH pozitiv, sângele persoanei respective consideră factorul D corp străin şi produce anticorpi. Prima transfuzie de acest fel nu are consecinţe grave pentru că este nevoie de timp pentru producerea anticorpilor, dar persoana respectivă va fi imună faţă de factorul D până la sfârşitul vieţii. Dacă primeşte din nou sânge RH pozitiv, anticorpii bolnavului distrug celulele străine (organismul reacţionează ca şi cum ar lua contact cu viruşi, bacterii etc.), provocând complicaţii grave.
Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvi