Isteria dietelor, propagată cu mult succes în ultimele decenii, a dus la extrem demonizarea alcoolului. Alcoolul de calitate, și mai ales vinul, consumat cu moderație poate avea efecte benefice chiar și pentru siluetă
Consumul de alcool este deseori asociat cu excesul și efectele dăunătoare pe care acesta le poate avea asupra organismului. Cu toate acestea, numeroase studii relevă faptul că vinul este un aliment cu proprietăți benefice medicale și nutriționale și, consumat cu moderație, poate fi un bun anestezic, vasodilatator, diuretic, energizant, antialergic, pe scurt, un factor de echilibru în alimentația zilnică, cu o reală valoare profilactică.
Multe regimuri de slăbit elimină cu desăvărșire alcoolul, incluzând, la grămadă, și vinul în această categorie. Eu vă invit să vă gândiți bine înainte de a tăia vinul din dieta voastră zilnică de dragul siluetei. Și vă ofer și câteva argumente în acest sens.
Taninurile sunt componente fundamentale ale vinului. Ele dau structură și gustul acela pe care noi îl numim „sec“. De fapt, este vorba despre acțiunea astringentă a acestor taninuri asupra papilelor noastre gustative. Ei bine, se spune că un pahar de vin roșu, sec și foarte corpolent, băut înainte de masă, îți oferă o oarecare stare de sațietate, legată, de fapt, tot de aceste taninuri care-ți „căptușesc“ practic stomacul cu efectul lor astringent. Iar un pahar de vin roșu nu are mai mult de 120 de calorii, în afară de cazul în care este de fapt o vază. Vinul vă ajută să mâncați mai puțin și mai încet - știți vorba aceea cu ochii care sunt mai mari decât stomacul. Uneori, ajungem să mâncăm mai mult decât putem duce pur și simplu pentru că ochii și mintea poftesc. Iar nutriționiștii ne învață că un mod practic de a-ți domoli pofta este să mănânci mai încet. Nimic mai simplu! Un pahar de vin te poate ajuta. Gustă din el printre înghițituri,