Scris de Veronica Bursaşiu - Cu ocazia Zilei Naţionale a României din anul acesta, Complexul Muzeul Ţării Crişurilor organizează un eveniment expoziţional special la Vršac, unde trăieşte a doua mare comunitate de români din Serbia.
În cadrul acestei manifestări, va avea loc deschiderea expoziţiei Costume populare româneşti de sărbătoare din Ţara Crişurilor-România, luni, 3 decembrie 2012, la Muzeul oraşului Vršac.
Expoziţia, care a mai fost deschisă şi în Italia, la Castello Reale din Moncalieri – Torino, prezintă piese din patrimoniul Secţiei de etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor, ce provin din Ţara Crişurilor şi reprezintă patru zone etnografice importante, Crişul Alb, Crişul Negru, Crişul Repede şi Crasna-Barcău: costume populare (bărbăteşti şi femeieşti), folosite cu ocazia sărbătorilor de peste an, în satele bihorene, şi podoabe – anexe ale costumului popular de sărbătoare. Fiecare zonă din cele menţionate este reprezentată astfel încît să poată fi admirate diversitatea şi originalitatea costumelor populare româneşti şi a podoabelor ce le completează.
Tot cu acest prilej, pe 3 decembrie 2012, la Muzeul oraşului Vršac, se va vernisa şi expoziţia colectivă Confluenţe, la care vor expune 14 profesori de la Departamentul de Arte Vizuale al Universităţii din Oradea, ale căror lucrări (pictură, sculptură, arte decorative, artă video, instalaţii) ilustrează preocupările acestora, ele constituindu-se ca o imagine fidelă a căutărilor unor artişti care şi-au asumat nu doar vocaţia creativă, ci şi sarcina extrem de dificilă a formării unor generaţii de artişti tineri.
Ambele expoziţii vor fi deschise publicului pînă în 3 februarie 2013.
Organizatorii acestor evenimente culturale vor mai oferi comunităţii din Vršac şi un moment artistic susţinut de Corul de Cameră Fiat Lux, un cor de tineri din Oradea, elevi şi studenţi, dirijat de prof. Antoni