Primul teatru de limbă maghiară din lume aniversează în aceste zile 220 de ani de existenţă. Înfiinţată la Cluj în anul 1792, prima companie de teatru maghiar a găzduit directori şi regizori de rezonanţă internaţională care au intrat în istoria teatrală de limbă maghiară, dar şi europeană. Cu ocazia aniversării, pe locul unde a existat prima clădire a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a fost inaugurată o placă memorială.
Primul teatru de pe actuala stradă Mihail Kogălniceanu a fost înfiinţat în anul 1821, urmând ca în anul 1906 acesta să se mute în clădirea care astăzi găzduieşte Teatrul Naţional. După Primul Război Mondial teatrul maghiar se mută în clădirea de pe strada Emil Isac, unde îşi desfăşoară şi astăzi activitatea. Printre personalităţile care au contribuit la recunoaşterea mondială a companiei clujene de teatru au fost Gyula E. Kovács, iniţiatorul ciclului dramelor shakespeariene (1865–1899), Jenő Janovics, fondatorul primului studio cinematografic maghiar (1905–1930), sau György Harag, regizor de talie europeană (1973-1985), unul din marii maeştri ai scenei din România.
“Este un moment foarte important în viaţa culturală a Clujului şi a Transilvaniei întrucât această instituţie pe care o sărbătorim acum are o vechime de 220 de ani, primele spectacole au fost dedicate lui Shakespeare, lui Schiller şi lui Moliere. Chiar unele piese ale lui Shakespeare, de exemplu Hamlet, au fost prezentate în premieră absolută în limba maghiară de către teatrul clujean”, a declarat Kötő Jozsef, fost director al Teatrului Maghiar de Stat Cluj. “Această inovaţie şi deschidere spre valorile culturii universale a dominat întreaga activitatea a instituţiei. Dezvelirea plăcii este un moment al normalităţii în viaţa culturală clujeană unde trebuie să includem toate valorile produse”, a adăugat Kötő Jozsef.
Din anul 1990 Teatrul Maghiar de Stat Cluj este condus de reg