O zecime dintre şoferii amendaţi contestă procesul verbal întocmit de poliţişti. Contestarea procesului verbal se face în termen de 15 zile.
O zecime dintre şoferii care sunt sancţionaţi de poliţişti nu semnează procesul verbal completat de oamenii legii. Motivul pentru care conducătorii auto refuză să semneze procesul verbal este legat de profesionalismul agenţilor de poliţie. Trebuie ştiut faptul că, în cazul în care şoferul nu vrea să semneze procesul verbal, poliţistul trebuie să aleagă un martor care să contrasemneze, altul decât colegul cu care face echipă. Dacă nu există niciun martor, atunci poliţistul trece în procesul verbal ceea ce s-a întâmplat, precum şi motivele care au condus la încheierea procesului verbal în acest mod.
Ulterior, conducătorul auto va primi prin poştă scrisoarea cu amenda, în cel mult 30 de zile. Dacă se consideră nedreptăţită, persoana sancţionată are dreptul de a contesta în justiţie procesul verbal, iar termenul de atacare în justiţie – de 15 zile – decurge din ziua imediat următoare primirii plicului. Plângerea poate fi trimisă prin poştă, cu confirmare de primire. Aceasta se trimite sau se depune la sediul poliţiei rutiere unde lucrează poliţistul care a dat amenda şi se adresează judecătoriei pe raza căreia a fost săvârşită fapta. Dosarul de contestare a amenzii trebuie să conţină copia de pe actul de identitate şi de pe amendă, plângerea împotriva procesului verbal şi un memoriu împotriva poliţistului, dacă este cazul, iar toate documentele trebuie prezentate în câte două exemplare. Pe parcursul judecării, sancţiunile se suspendă.
Înainte de a constata o amendă primită în trafic, trebuie ştiut faptul că poliţistul rutier are o serie de obligaţii. Când trage pe dreapta un şofer, acesta trebuie să vină în dreptul portierei şoferului, să salute, să se prezinte şi să ceară pe un ton politicos document