Niciodată nu s-a îndoit în credinţa sa. Când i-a fost tăiat capul lui Ioan Botezătorul a lăcrimat.
La Cina cea de Taină s-a întristat, când a fost vândut Iisus, a suferit profund. La judecata lui Iisus, el şi cu Ioan erau de faţă, stăteau în curtea Pretoriului, lângă Crucea Golgotei. Când a fost pus în mormânt Iisus, plângea în dimineaţa Învierii însă s-a bucurat şi a primit salutul pascal: "Pace vouă!". Apostolul Andrei: ocrotitorul României, Rusiei şi Scoţiei, "cel dintâi chemat la apostolie" de către Mântuitorul lumii, cel sărbătorit astăzi, cel care a împărtăşit bucuria Învierii tuturor şi pretutindeni, iar la Înălţarea Domnului şi-a ridicat cugetul, înţelegând taina ascunsă atât timp.
Noi ucenici şi mulţi duşmani
A predicat în cetăţile Asiei, întemeind comunităţi creştine în Antiohia, Efes, Elicori şi până la Bizanţ, pregătind astfel calea apostolului Pavel. O dată cu urcarea pe tronul Daciei a lui Decebal (97-106), relaţiile între Roma şi Dacia se înrăutăţesc. Apostolul Andrei coboară în sudul Dunării, făcându-şi noi ucenici, dar şi mulţi duşmani, fiind socotit iscoadă dacică. După războaiele dacice, se spune că Sfântul Andrei a trecut la sud de Dunăre, unde a fost răstignit pe o cruce în formă de X. Apostolul Andrei era din Galileea, fiind fratele lui Simon, care, mai târziu, devenea Apostolul Petru. Trecerea Sfântului Andrei prin Scythia Minor a fost de scurtă durată şi s-a desfăşurat într-o zona periferică a ariei getodace, prin pătrunderea lentă şi tăcută a noii religii în comunităţile daco-romane.
Trăsnete şi foc
Legenda spune că imediat după moartea lui a început o furtună din senin, iar trăsnetul, focul şi cenuşa i-au orbit pe toţi cei care asistau la răstignire. De atunci semnul crucii în forma de X s-a păstrat ca simbol al prevenirii unor accidente dramatice. A murit la vârsta de 70 de ani. În anul 356, trupul lui Andrei ar fi