Desi toata lumea se pregateste spiritual pentru apropierea fatidicei date de 20.12.2012, oamenii de afaceri ar trebui sa se ingrijoreze si sa pregateasca provizii pentru o alta data, care este mult mai probabil sa conduca la necesitatea revizuirii structurale a modului in care inteleg sa-si organizeze activitatea: 06.12.2012.
Conform Agendei Europene (AGENDA/12/40), la 06.12.2012, Comisarul lituanian Algirdas SEMETA insarcinat cu domeniile fiscale, vamale, de audit si anti-frauda, va proceda la publicarea unui set de masuri menite a combate, printre altele, planificarea fiscala agresiva si efectele pe care le au paradisurile fiscale asupra colectarii obligatiilor fiscale ale statelor membre. Efecte ale acestui impuls european de lupta anti-frauda, prin care optimizarea fiscala este pusa la zid precum evaziunea, sunt resimtite deja in declaratiile ministrilor de finante ale statelor membre (detalii aici despre masurile preconizate de fiscul francez impotriva Google si Apple).
La prima vedere, astfel de masuri nu vor speria oamenii de afaceri obisnuiti cu solutiile finale, revolutionare ale politicului menite a satisface o nevoie demagogica de justificare a activitatii sale si a sumelor cheltuite pentru aceasta, mai ales in plina perioada de criza economica.
Insa, o analiza atenta a documentelor de lucru ale Comisiei va reliefa posibila sageata menita a tinti calcaiul lui Ahile. Comisia va prezenta pe data de 06.12.2012 trei documente ce vor contine masurile propuse pentru parcurgerea primului pas prin care planificarea fiscala este scoasa in afara legii. Este vorba de acea planificarea fiscala agresiva, ce conduce la diminuarea artificiala a sarcinii fiscale a contribuabilului. Insa, din continutul acestor documente, oamenilor de afaceri si autoritatilor fiscale le va fi imposibil sa faca diferenta dintre planificare fiscala agresiva si optimizare fi