Un roman remarcabil, publicat în Spania în 2011, care l-a impus pe autor drept una dintre cele mai originale voci ale literaturii spaniole contemporane. Un roman poliţist în mare măsură, dar şi psihologic şi chiar social-istoric, care ilustrează o felie de viaţa spaniolă de-a lungul a peste patru decenii, 1941-1981, vreme în care s-a impus o dictatură, a lui Franco, au revenit un regim democratic şi regalitatea, dar a avut loc şi o lovitură de stat, a celor care se împotriveau schimbărilor. Pe acest fundal, o crimă şi o trădare în vremea de după războiul civil dau naştere unei lupte pentru putere, în turbionul ei fiind atrase mai multe familii, unele chiar nevinovate. O poveste şocantă, care se citeşte uşor şi care prinde cititorul pe masură ce înaintează în lectură.
Victor del Arbol are o licenţă în istorie la Universitatea din Barcelona şi lucrează în poliţie din 1992. S-a explicat în mai multe interviuri remarcabile de după apariţia romanului "Tristeţea samuraiului". "N-o să uităm şi n-o să iertăm, niciodată", spunea el. Prin ce se remarcă romanul? "Prin abordarea în mod onest şi sincer a emoţiilor. Personajele se transformă în tovarăşi de călătorie în carne şi oase. E o poveste la care participi. Tristeţea samuraiului este ceea ce simţim măcar o dată în viaţă, când descoperim că ce e mai bun în noi e un personaj pe care l-am creat în timpul vieţii. Un copil vrea să fie samurai, dar nu ştie ce înseamnă să fii samurai."
Romanul începe lent, apoi cere o lectură atentă, ca să eviţi confuziile. Este o poveste excelentă care începe aproape incredibil: o femeie frumoasă, aristocrată pe deasupra, se îndrăgosteşte de un bărbat despre care nu ştie că e spionul soţului ei, iar când se implică într-un complot înpotriva soţului este trădată şi ucisă de iubit. Ca în orice poveste poliţistă, asasinatul e aruncat pe umerii unui nevinovat, care se sinucide, martori