România de acum un secol se mândrea cu titulatura de "Japonie a Europei", cu un sistem bancar bine dezvoltat, un leu la fel de puternic ca moneda Franţei şi cea a Elveţiei şi cu o bursă ce finanţa economia.
"România avea la 1918 o moştenire extrem de importantă: cea a lucrului bine făcut, dobândită pe parcursul a cinci decenii, din 1866 până în 1913, când s-au construit şcoli foarte bune, drumuri, căi ferate şi mari construcţii asemeni podului de Cernavodă construit de inginerul Anghel Saligny. Atunci când a trecut primul tren, Saligny a stat sub pod, într-o barcă alături de familia sa, pentru că garanta cu viaţa buna execuţie", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Economia României deţinea în 1913 o pondere de 0,8% din PIB-ul mondial (locul 11 în Europa), fiind foarte aproape de Austria care deţinea o pondere de 0,86% şi de Olanda cu 0,91%. România deţinea o pondere mai mare în PIB-ul mondial decât Suedia, Ungaria şi Danemarca.
Economia acum 100 de ani: exporta mai mult decât importa şi nu cunoştea fenomenul inflaţiei
În 1990, economia României a coborât vertiginos în clasament până pe locul 17, deţinând o pondere de 0,3% din PIB-ul mondial, fiind devansată de Grecia, Danemarca şi Finlanda, ţări cu o populaţie mult mai mică. În prezent, ponderea României în PIB-ul mondial a coborât la 0,2%. În primele decenii ale secolului trecut funcţionau 220 de bănci. Cea mai mare era Banca Naţională a României, listată la Bursa de Valori Bucureşti, urmau apoi Banca generală română (cu capital german), Banca de credit român (capital austriac), Banca Marmorosch, Blank&Co (capital ungar, german şi francez), dar şi bănci cu capital românesc- Banca agricolă. În 2012, sistemul este format din 41 de bănci, din care 85% sunt controlate de grupuri străine.
România la Marea Unire: leul era cât francul elveţian, presa