Palestina a devenit joi, 29 noiembrie, în urma unui vot al Adunării Generale, stat observator la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), rezoluţia fiind votată cu 138 devoturi pentru, 9 împotriva şi 41 de abţineri.
Noul statut internaţia va oferi palestinienilor acces la agenţiile ONU şi la tratatele internaţionale şi constituie o victorie diplomatică majoră, având dezavantajul de a expune Autoritatea Palestiniană (AP) unor represalii financiare americane şi israeliene. Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat Înainte de vot, că Adunarea Generală urma să semneze “actul de naştere” al statului Palestina, precizând că acest vot va constitui “ultima şansă a soluţiei cu două state” (Israel şi un stat palestinian) şi a promis să “încerce să reanime negocierile de pace” cu Israelul, aflate într-un punct mort de peste doi ani.
Abbas a subliniat în faţa celor 193 state membre ale ONU că nu a venit la Adunarea Generală „ pentru a complica procesul de pace (…), ci pentru a încerca un ultim efort important de a face pace”. Preşedintele Palestinian a adăugat că “Nu căutăm să punem capăt la ceea ce a mai rămas din procesul de negocieri, care şi-a pierdut obiectivul şi credibilitatea, ci să încercăm să reanimăm aceste negocieri şi să pregătim un teren solid (…) în vederea reuşitei lor”.
Conform mediafax, Mahmoud Abbas s-a referit în mai multe rânduri, în discursul său, la “recenta agresiune israeliană” împotriva Fâşiei Gaza, care s-a încheiat în urmă cu o săptămână, afirmând că armata israeliană s-a comportat “în mod barbar şi oribil”, menţionând că ”A venit momentul ca lumea să spună în mod clar ajunge cu agresiunea, coloniile şi ocupaţia”. Preşedintele palestinian a reiterat şi că „poporul nu va renunţa la drepturile sale naţionale inalienabile, definite prin rezoluţiile ONU”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a consider acest discurs al preşed