La muzeul „Casa Părintească“ din Palanca, raionul Călăraşi, vă puteţi întoarce în timp. Tatiana Popa este gata să vă povestească totul despre obiceiurile moldovenilor şi să vă înveţe să croşetaţi sau să faceţi covoare.
Tatiana Popa (70 de ani) este o femeia bogată, nu în aur şi bani, ci în tradiţii şi amintiri. În satul Palanca din Călăraşi, unde 90% dintre săteni sunt ucraineni, fosta profesoară de estetică şi lucrător în cultură, a reparat casa în care au locuit buneii şi părinţii ei şi a transformat-o într-un centru cultural.
Odată ce întri în curte, uiţi de lux şi chinezării, eşti în gospodăria unei case ţărăneşti, unde miroase a plăcinte, iar uşa este tot timpul deschisă pentru vizitatori. Muzeul este primul lucru care-ţi sare în ochi. Aici, la intrare, în loc de papuci, primeşti ciupici din lână şi pentru doar cinci lei afli tainele clădirii ce datează de la 1900.
„Este casa părinţilor şi buneilor mei, pe care am pierdut-o în 1945, când l-au arestat pe tata şi l-au trimis în Siberia, iar eu cu mama, care era însărcinată, am rămas pe drumuri", rememorează gazda. „Am trăit prin păduri, pe la rude, prin case părăsite, iar aici era sovietul sătesc, depozit şi chiar loc de întrunire a KGB-iştilor. Am recuperat-o în 1999, iar în 2000 am deschis muzeu", povesteşte Tatiana.
AICI SE LUCREAZĂ MAI TOT TIMPUL
În timp ce asculţi istoria muzeului, treci prin odăiţele casei şi printre zecile de articole păstrate de pe vremea părinţilor Tatianei sau făcute de femeile şi copiii din satul Palanca. Te poţi plimba în Casa Mare, unde vei afla ce se punea pe vremuri în cufărul cu zestre. Tot aici mai găsiţi modele de cămăşi lungi din cânepă, costume din borangic, basmale, catrinţe, ii, covoare şi prosoape.
În casa-muzeu se şi lucrează, mai tot timpul. „Se brodează, se fac haine populare, se croşetează. Renaştem tradiţia. Femeile şi copiii lu