Daniel Barbu sau Iulia Moțoc? Candidatul USL ori judecătorul de la Curtea Constituțională? Hărțuirea sexuală și/sau traficul de influență sau imaginea publică (limitele și constrângerile) unui înalt magistrat? Care e subiectul real al întregii povești, preluată din rețelele sociale în mainstream (o discuție aparte e și cea legată de faptul dacă rețele sociale nu au intrat deja, la rândul lor, în mainstream) și întoarsă apoi în rețelele sociale?
Hărțuirea sexuală și incompatibilitățile sunt două subiecte extrem de sensibile și extrem de controversate. Ambele au o înțelegere largă (legată de moralitatea în spațiul public) și definiții mai restrânse (prevăzute în norme legale). Hărțuirea sexuală, în sens larg, se referă la toate comportamentele cu conotație sexuală, care te împiedică să-ți desfășori activitatea la locul de muncă sau în societate. În sens restrâns (când sunt îndeplinite condiții suplimentare – un raport ierarhic, folosirea de către o persoană a poziției superioare, a influenței lui etc.), hărțuirea sexuală reprezintă și o infracțiune. Trebuie subliniat însă, că atât în sens larg, cât și în sens restrâns, nu orice relație amoroasă (fie chiar și extraconjugală) reprezintă o hărțuire sexuală.
La rândul ei, incompatibilitatea, în sens restrâns (legal), se referă la inderdicția de a ocupa două sau mai multe funcții (dintre care cel puțin una e publică), pentru a preîntâmpina eventuale conflicte de interese, decizii partizane sau fapte care pot intra în zona penalului. În această înțelegere, incompatibilitățile sunt prevăzute expres în textele de lege. În sens larg, incompatibilitatea reprezintă, pur și simplu, o nepotrivire. Fie că are sau nu consecințe legale.
***
Faptul că relația lui Daniel Barbu cu o fostă studentă, ajunsă apoi, la rândul ei, cadru universitar, a avut (are) și o componentă sexuală e un lucru pe marginea căruia se