Astăzi mergem la mare. Saint-Tropez în nord, tunelul timpului în sud! Litoralul românesc e azi împărţit în două Românii complet diferite. La doi paşi de zona de lux, hoteluri împietrite în trecutul comunist smulg profit bun din buzunarele turiştilor. Privatizarea fără viziune a dat staţiunile pe mâinile unor milionari pragmatici. Rapid, ei au transformat industria ospitalităţii în tun imobiliar şi batjocură la adresa românului.
2012. Cel mai bun an, pe litoral de la revolutie incoace. Vara asta, s-au inghesuit pe nisipul fierbinte aproape doua milioane de turisti. Oficial, pentru ca nimeni nu i-a putut numara pe romanii care s-au cazat la particulari. Tot oficial, patronii din turism au anuntat incasari de 270 de milioane de euro, din care doar 160 de milioane au si fost declarate, fiindca restul de 110 milioane de euro sunt estimarile incasarilor fara factura.
Un real boom economic, in plina criza! Adevaratul profit s-a concentrat in Mamaia, mai bine zis in nordul ei, unde cele cateva hoteluri de 4 si 5 stele au fost pline ochi, fiindca au stiut sa-si rasfete clientii. Cu seri exotice pe marginea piscinei, cu rauri de sampanie care au curs in cluburile de noapte si cu investitii masive in plaje si piscine, mai ceva ca-n Turcia sau Spania. Investitorii indrazneti au adus concepte noi, oferind tinerilor care fugeau la Ibiza sau Saint Tropez lux si desfatare. Iar oaspetii nu si-au dezamagit gazdele, fiindca au cheltuit bani grei pe alte servicii decat cazarea, care nu se regasesc in nicio statistica oficiala, si de multe ori, nici in contabilitati.
O masa rezervata, o sampanie pe acorduri de saxofon, sau un baldachin, bine plasat in briza marii au costat cat un sejur la 2 stele, si s-au vandut - semn ca romanii dau oricat doar sa fie tratati regeste.
Iar ospatarii povestesc ca recordul la nota de plata pe plaja a atins 1.500 de euro, pe o singu