Teolog de formaţie, cu doctorat la Sorbona, scriitor din vocaţie, diplomat de carieră, începând ca ambasador (Vatican, Lisabona şi Paris), apoi ca secretar de stat şi, mai târziu, ministru de Externe, Teodor Baconschi este un ilustru reprezentant al elitei intelectuale din România, care s-a decis să se înroleze activ în politică. Pentru scurt timp, a fost prim-vicepreşedinte al PDL, creând, în paralel, Fundaţia Creştin-Democrată, al cărei preşedinte este. Pe 9 decembrie candidează la funcţia de senator într-un colegiu din Iaşi
"Am făcut politica ţării mele”
- Stimate domnule Teodor Baconschi, v-aţi afirmat ca diplomat şi aţi avut un parcurs strălucitor în această carieră. De ce aţi simţit nevoia să treceţi din corpul tehnic guvernamental în politica partinică? Nu regretaţi pasul făcut?
- Nu am motive să regret acest pas. În postura de ministru de Externe am făcut politica ţării mele, iar nu una tributară unui anume partizanat politic. În plus, ştiu că pot aduce ceva nou. Am multe de spus, am o experienţă diplomatică solidă, care mă califică pentru această cale. Am demonstrat prin rezultate că buna pregătire, calificarea, munca asiduă, lipsa oricărei agende ascunse, încrederea în eforturile de traducere ale principiilor binelui comun - sunt avantaje nete în orice împrejurare politică.
- Sunteţi liderul FCD, o organizaţie care încearcă să impună la noi conceptul de democraţie creştină. Ce aţi reuşit până acum din ce v-aţi propus?
- Coagularea valorilor creştin-democraţiei în România, asta îşi propune FCD. Am ţinut cont însă de specificul creştin-ortodox al majorităţii românilor. Am avut numeroase acţiuni (conferinţe, colocvii, simpozioane, traininguri, lansări de carte etc.) prin care am capacitat o seamă de oameni, tineri în special, sensibili la valorile creştin-democrate. Succesul dezbaterilo