30 noiembrie este una dintre cele mai importante sarbatori crestine - Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Andrei, parintele si ocrotitorul tuturor romanilor, cel care a crestinat pentru intaia oara locuitorii de pe meleagurile tarii noastre. De aceasta data sunt legate si o serie de obiceiuri si traditii populare romanesti, precum cele referitoare la strigoi.
Originile sarbatorii
In credinta populara, noaptea de pe 29 spre 30 noiembrie este o noapte a celor morti, cunoscuta sub denumirea de Noaptea Sfantului Andrei, cand cei vii incearca sa se apere de strigoi prin ungerea usilor si a ferestrelor cu usturoi.
Cu toate ca exista mai multe versiuni privind radacinile si traditiile culturale ale noptii strigoilor, cea mai credibila este aceea ca provine dintr-o veche festivitate tracica pe nume Dionisiacele Campenesti sau saturnaliile romanilor.
Cu timpul, prin amestecul culturilor, credintelor, obiceiurilor si traditiilor autohtonilor cu cele ale diverselor grupuri etnice, a rezultat o versiune romaneasca autentica a sarbatorii cu denumirea de Noaptea Strigoilor.
In sens crestin, Sfantul Andrei simbolizeaza momentul crestinarii poporului roman, devenind parintele spiritual al tuturor romanilor.
Simbolurile sarbatorii
Printre simbolurile noptii strigoilor se pot enumera: mastile, dovleacul, piron, inima. Simbolul suprem al sarbatorii este legat de lup, acesta venind din vremea festivitatilor tracilor si al romanilor care are o legenda interesanta. Se spune ca in aceasta noapte, lupii se aduna si vorbesc intre ei, iar cei care ii aud pot muri.
Obiceiuri si superstitii
Conform viziunii folclorice, in noaptea strigoilor, portile dintre cele doua lumi se deschid si numai acum cei plecati dintre noi pot veni sa ne viziteze. Din acest motiv, este considerata o noapt