Având în vedere apropierea sãrbãtorilor de iarnã si comercializarea, în aceastã perioadã, a unor cantitãti suplimentare de alimente specifice acestei perioade, DSVSA Vaslui intensificã controalele în unitãtile de procesare alimente, abatoare, fabrici procesare carne sau peste, depozite si unitãti de vânzare cu amãnuntul. Dat fiind specificul acestei perioade, persoanele care sacrificã porci, fie pentru consum propriu, fie în vederea comercializãrii, sunt obligati sã apeleze la medicii veterinari sau la DSVSA pentru efectuarea analizelor cãrnii, pentru evitarea cazurilor de îmbolnãvire cu trichinelozã
Odatã cu apropierea sãrbãtorilor de iarnã, DSVSA Vaslui a demarat mai multe actiuni specifice, pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare sau a altor boli care ar putea apare datoritã achizitionãrii de produse expirate, în special carne si produse din carne. În perioada urmãtoare, se vor intensifica controalele la unitãtile de procesare a alimentelor, depozite, dar si unitãti de vânzare cu amãnuntul, respectiv carmangerii, mãcelãrii, pescãrii, supermarketuri, magazine alimentare, unitãti de alimentatie publicã etc. În plus, au fost luate mãsuri în vederea pregãtirii bazei materiale pentru efectuarea examenului trichineloscopic, examen de maximã importantã pentru prevenirea îmbolnãvirilor persoanelor care sacrificã porci, indiferent dacã sunt crescuti în gospodãriile proprii sau achizitionati de pe piatã. Conform Dr. Nitã Costel, directorul executiv al DSVSA Vaslui, „Examene trichineloscopice sunt realizate pe tot parcursul anului, dar în luna decembrie aceastã activitate se intensificã, odatã cu începerea sezonului de sacrificare a porcilor cu ocazia sãrbãtorilor de iarnã. Autoritãtile veterinare vor verifica în teren starea de functionare a trichineloscoapelor, existenta lamelor si a lamelelor, precum si a reactivilor pentru determinarea Trichinellei spiralis