Nu am ajuns la un nivel rupt din filmele SF ale anilor ’90...încă. Roboţii nu ne domină încă, maşinile circulă pe asfalt, nu zboară, şi articolele vestimentare sunt cât de cât nomale. Dar ne aflăm, totuşi, într-o situaţie care acum două decenii părea mai ştiinţifico-fantastică decât orice Arnold Schwarzenegger trimis să înlăture orice oponent al regimului dictatorial instaurat în viitorul sumbru.
Ce pare atât de tragic şi de neimaginat pentru noi, cei de acum 20 de ani? Faptul ca paparazzi nu mai urmăresc doar vedetele; oricine este vedetă în viaţa personală, iar orice acţiune desfăşurată în spaţiul privat tinde să nu mai fie chiar atât de...privată. Mai pe scurt, ieşi cu amicii într-un club, mai e şi petrecerea burlacilor a celui mai bun prieten, aşa că laşi şi tu toate inhibiţiile la uşă. Petreci toată noaptea şi eşti mândru de rezultat. Atât de mândru, încât îţi schimbi şi poza de profil aferentă contului de pe reţeaua de socializare pe care îţi petreci, spun experţii americani, 23% din timpul în care stai pe net. Tu eşti mândru, iar pe faţa ta se citeşte o expresie de pură fericire, o nirvană demnă de licorile bahice. …şi uiţi că pozele tale de profil, precum şi jumătate din ceea ce postezi pe Wall, sunt universal vizibile şi că tocmai ai aplicat la super poziţia de X în cadrul multinaţionalei Y, la care visai încă de prin liceu. Dar ce contează, pentru că tu ai un CV exemplar, cu o poză în care eşti mai drept decât un cadet al Academiei, o adresa de mail scris sub forma nume.prenume@mail.com/ro şi experienţă cât cuprinde. Şi, mai mult de atât, ai fost carismatic, succint şi interesa(n)t în timpul interviului, aşa că nu ai de ce să îţi faci griji.
Eh, acum nu mai este aşa. Având în vedere că tot ceea ce postezi pe internet devine spaţiu public, de cele mai multe ori, angajatorul caută informaţii despre potenţialul viitor angajat şi printre conturile