Joi, 15 noiembrie 2012, la Hotel Continental Arad, a avut loc o premieră absolută: prima ediţie a Colocviul Internaţional "Educaţia transdisciplinară în învăţământul preuniversitar". Acest eveniment inedit pentru învăţământul preuniversitar românesc a fost organizat de Casa Corpului Didactic "Alexandru Gavra" Arad, Colegiul Naţional "Moise Nicoară" Arad şi Asociaţia "Părinţi şi Profesori pentru o Şcoală Deschisă" Arad, alături de partenerii lor: Centrul Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare de la Paris, Institutul de Studii Transdisciplinare în Ştiinţă, Spiritualitate şi Societate, Bucureşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Moodle România şi Fundaţia "Study International".
Colocviul organizat la Arad a constituit un pionierat în domeniul implementării educaţiei transdisciplinare în învăţământul românesc preuniversitar, fiind primul colocviu cu această tematică organizat in România şi care s-a bucurat de participarea de excepţie a academicianului Basarab Nicolescu, preşedintele Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare din Paris (C.I.R.E.T.), cel care a fundamentat teoretic şi a consacrat conceptul de transdisciplinaritate, în plan internaţional. De asemenea, colocviul a oferit cadrul adecvat, în care întâlnirea dintre teoreticienii şi practicienii transdisciplinarităţii să faciliteze aplicarea ei în educaţie, urmărind promovarea educaţiei transdisciplinare, în accepţiunea dată acestui termen de către academicianul Basarab Nicolescu.
Colocviul s-a bucurat de participarea a peste 200 de profesori din mediul preuniversitar şi universitar, interesaţi de acest subiect, o parte dintre ei susţinând şi comunicări pe secţiuni. Comunicările în plen au fost susţinute de domnul academician Basarab Nicolescu, Metodologia transdisciplinarităţii şi aplicarea ei în educaţie, de doamna Florentina Sâmihăian, expert în curricul