Mica înţelegere din spitalele româneşti e boală grea. Au constatat asta şi reporterii Observator, care au verificat cu o cameră ascunsă ce efecte a avut decizia Ministrului Sănătăţii de a face licitaţii centralizate. Până se schimbă regulile de achiziţie a medicamentelor şi aparaturii medicale, unii mai trag sfori să le pice şi lor un comision.
Alţii stau relaxaţi pentru că sunt siguri că regulile noi nu le vor încurca vechile socoteli.
"Am nevoie de foarte multe, dar nu mi le cumpără. Au fost zile în care nu am avut nici substanţe anestezice. Mă rog... sper să se mai rezolve lucrurile, pentru că suntem unul din spitalele alea de urgenţă care or să tot mai primescă bani suplimentari, dar până una alta...", spune un medic şef de Secţie.
Până una alta, trebuie cheltuiţi cei vechi. Iar managerii spitalelor se grăbesc să facă ultimele achiziţii înainte ca licitaţiile pentru aparatură şi medicamente să fie realizate doar de către Ministerul Sănătăţii.
Chiar şi acum, pe ultima sută de metri, înainte de schimbarea regulilor de achiziţie, se găsesc medici care să profite de sistemul pe care l-au folosit ani de zile şi care le-a mai picurat ceva în buzunare. Spre exemplu, o firmă sau un produs recomandate de un doctor şef de secţie cântăresc ceva la stabilirea unei achiziţii.
Achiziţiile de ultim moment nu sunt ilegale. Doar că ar trebui şi acum să respecte nişte reguli.
La jumătatea anului viitor Ministerul Sănătăţii va începe achiziţiile centralizate. Până atunci competiţia va fi mult mai mare şi mai serioasă între companiile farmaceutice pentru a profita de susţinerea "medicilor care-ţi pun o vorbă bună".
Urmăreşte un material realizat cu camera ascunsă.
Mica înţelegere din spitalele româneşti e boală grea. Au constatat asta şi reporterii Observator, care au verificat