Guvernanții vor natalitate, dar fi ecare mamă se descurcă pe cont propriu. 1.500 de lei, analizele în primele luni. Cine n-are bani, riscă pe pielea ei În ciuda declarațiilor sforăitoare ale politicienilor, femeile însărcinate din România sunt lăsate de izbeliște. Sursa: Razvan Valcaneantu
„Nu sunt fonduri”, găsești lipit pe ușile de la intrare de la toate clinicile din România. Oficial, analizele sunt gratuite pentru gravide, indiferent dacă au sau nu asigurare. Așa scrie în Constituție. În realitate, decontările se epuizează în primele zile ale lunii, iar unele investigații vitale pentru sănătatea mamei și a copilului nu sunt deloc pe lista așazis „gratuită”.
Bani peste bani
Simona, din Cluj, are 32 de ani, și a scos din buzunar, pentru analizele obligatorii din primul trimestru de sarcină, peste 1.500 de lei. „Gravidele au toate drepturile numai pe hârtie. Pentru primele analize de sânge am achitat 160 de lei.
Apoi am efectuat un examen de urină pentru depistarea posibilelor infecţii, o ionogramă și alte analize de sânge și am achitat 184 de lei. Alte două examene de urină și urocultură – 110 lei. Profilul Torch – 400 de lei, dublu test – 150 de lei. Și toate aceste analize trebuiau să fie gratuite. La asta mai adaug consultațiile la medicul ginecolog, 270 de lei/vizită și au fost trei. Asta e România”, se plânge femeia.
Loteria malformațiilor
Cine nu are bani și nu face analize, riscă, iar în România încă se naște la întâmplare. Profilul Torch este esențial pentru toxoplasmoză și alte boli infecțioase. La spitalul de specialitate, asistenta de la Triaj recunoaște sincer: „Facem, dar abia în ianuarie. Acum nu mai avem fonduri”.
Pentru o mamă care câștigă 1.000 de lei pe lună, acest test costă 400 de lei. Și alege să nu-l mai facă. Directorul de la Infecțioase e sincer: „Nu mai avem bani. Înainte făceam analize pentru 20 de gravi