* Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că vaccinul danez este sigur
Ministerul Sănătăţii a decis reluarea imunizării bebeluşilor cu vaccinul BCG, în urma analizei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile. Potrivit ministrului Sănătăţii, Raed Arafat, apariţia reacţiilor adverse observate nu pune sub semnul întrebării siguranţa vaccinului BCG-SSI. "Nu au fost raportate reacţii adverse severe, aşa cum sunt ostemiolita sau reacţiile diseminate. În România, s-au raportat doar reacţii adverse locale minore şi medii, însemnând noduli care au între 1 şi 4 cm mărime. Ocazional, au fost semnalate abcese, care nu pun însă probleme pe termen lung", a declarat Raed Arafat. Au fost excluse, de asemenea, greşelile de administrare a vaccinului, întrucât reacţiile adverse nu au fost grupate pe anumite zone.
De regulă, ganglionii se retrag spontan, fără medicamente. În ţara noastră, tratamentul acestor reacţii adverse a fost diferit de la un medic la altul, fără să existe un protocol clar, iar acum obiectivul MS este să pună la punct un ghid al tratării acestor cazuri.
Un număr de 137.000 de copii au fost vaccinaţi cu un lot de vaccin importat din Danemarca, iar, dintre aceştia, 134 au făcut reacţii adverse locale. În judeţul Brăila au fost vaccinaţi 2.166 copii, dintre care 2 au făcut reacţii adverse. În toate cazurile a fost vorba de reacţii minore şi moderate, sub limita impusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Majoritatea bebeluşilor cărora li s-au inflamat ganglionii ca reacţie la vaccinul BCG au între două şi patru luni.
Numărul mai mare de reacţii adverse provocate de vaccinul danez, în comparaţie cu cel românesc, este pus pe seama schimbării tulpinei. Vaccinul BCG cu tulpină Copenhaga există din 1931 şi este distribuit în toată lumea. Este autorizat în 4