SUA și Marea Britanie critică planul Israelului de construire a încă 3.000 de locuinţe în coloniile din Cisiordania, apreciind că iniţiativa este "contraproductivă" reluării procesului de pace. Vineri, Israelul a anunțat această măsură ca răspuns la acțiunea ONU care a acordat Palestinei statutul de stat observator, un prim pas către recunoașterea suveranității teritoriilor palestiniene.
"Toate administraţiile Statelor Unite au transmis clar Israelului că acţiunile de extindere a coloniilor afectează şansele de ajungere la o pace durabilă", a declarat secretarul de Stat american, Hillary Clinton.
Criticile vin in conditiile in care SUA sunt un aliat apriat al Israelului, ale cărui politici le-a susținut repetat la nivel internațional.
Și ministrul britanic de Externe, William Hague, şi-a exprimat "preocuparea" în legătură cu planul israelian de extindere a coloniilor din Cisiordania, îndemnând statul evreu să revină asupra deciziei, informează AFP.
"Sunt extrem de preocupat de informaţiile privind planul de construire a încă 3.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est şi Cisiordania", a spus Hague, citat de Mediafax.
"Marea Britanie sfătuieşte Guvernul israelian să revină asupra deciziei", adaugă şeful diplomaţiei britanice, reamintind că, "din punctul de vedere al legislaţiei internaţionale, coloniile israeliene sunt ilegale".
Decizia Israelului a fost luată după ce Adunarea Generală ONU a acordat teritoriilor palestiniene statutul de stat observator. Activităţile israeliene de colonizare constituie unul dintre obstacolele principale în procesul de pace cu palestinienii. Vicepremierul israelian Sylvan Shalom a avertizat că Israelul nu mai are practic nicio obligaţie conform Acordurilor de la Oslo: "Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas nu a rămas fidel angajamentelor asumate de predecesorul său, Yasser Arafat, prin Acordurile d