O nouă poveste din campania "Ei merită România" demarată de Gândul, Pro Sport, Mediafax şi Ziarul Financiar este cea a Renatei, fetiţa de 9 ani din Piatra Neamţ care învaţă să cânte la lumina becului din gară.
"Renata are nouă ani şi talentul nu vine aşa hodoronc-tronc. Îţi dai seama după vioara tocită, împrumutată de la Liceul de Muzică din oraş. Sunt 22 în clasă, dar nu mulţi îşi mai atârnă partitura cu un cârlig de rufe în timp ce se visează peste zece ani "la televizor, cântând pe scene!"", scrie Gândul.
"De multe ori nu am avut ce mânca în casă şi stăteam şi răbdam", povesteşte fetiţa. Şi mai spune că din clasa I nu s-a mai dezlipit de vioară.
Campania "Ei merită România" a debutat cu povestea lui Costel Pârnău, timişoreanul care, fără picioare şi fără o mână, ne învaţă pe toţi că "viaţa trebuie trăită cu orice preţ" şi a fost urmată de cea a preotului Manuel Radu, care, la 36 de ani, a luat în grijă copiii săraci din Urlaţi, de cea a Steluţei Duţă, campioana la box feminin pornită dintr-un orfelinat şi de cea a tânărului inventator Corneliu Băneasa Birtok, omul care face maşina să consume cu 15 la sută mai puţin şi de cea a Aurorei Simionescu, cercetătoarea de 29 de ani de la NASA.
"Ştiindu-i povestea zidarului simplu din Timişoara, am înţeles că-n viaţă poţi răzbi doar cu o mână şi că, indiferent de preţ, ea merită trăită. Chiar dacă nu ai lumină ori rabzi de foame, cum i s-a întâmplat unei violoniste de doar 9 ani din Piatra Neamţ. Chiar dacă n-ai ce să pui pe masă unor suflete în fiecare zi, asemeni preotului din Urlaţi. Chiar dacă îl înlocuieşti pentru o clipă pe Dumnezeu şi le arunci oamenilor speranţă şi hrană din cer, asemeni poliţistului Marian Cojocaru. Chiar dacă descoperi materie cercetând Universul, asemeni Aurorei Simionescu, românca de la NASA. Chiar dacă schimbi siguranţe într-o staţie de metrou când eşti campioană la