Cum este, de fapt, românul? O întrebare cu un răspuns dificil. Pentru că trăsăturile societăţii româneşti nu mai sunt de mult aceleaşi. Studiile recente şi specialiştii spun că nepăsarea şi lipsa de respect par să fie principalelele caracteristici. Pentru a vedea care este adevărul, reporterii Observator au făcut câteva teste. Iată ce a ieşit.
Primul test la care au fost supuşi românii: portofelul pierdut. Am pornit de la o situaţie reală, care i se poate întâmpla oricui. Şi am vrut să vedem ce şanse avem să ne recuperăm portmoneul "scăpat" pe stradă.
Tentaţia a fost mare. În general, însă, fără să stea pe gânduri, aproape toţi trecătorii ne-au dat înapoi portofelul pierdut.
Aşadar, nu suntem chiar pungaşi, cum spune toata Europa. Am verificat însăşi cât suntem de nepasatori, atunci când un om leşina lânga noi.
Reporterul Observator a aşteptat minute în şir ca cineva să întrebe dacă se simte bine.
Cei de lângă el l-au observat, unii chiar s-au uitat insistent, însăşi-au văzut în continuare de treabă. Există însăşi români cărora le pasă de cei din jur.
Preţ de 10 minute, o femeie a stat lângă reporter pentru a se asigura că se simte mai bine. La fel de bine a înţeles-o şi o vânzătoare care a sărit imediat în ajutor.
Din păcate, sunt şi mai puţini care care se înghesuie să le dea o mână de ajutor persoanelor cu dizabilităţi. O arată ultimul test pe care l-au făcut reporterii Observatorii.
Zilnic, persoanele cu dizabilităţi se confruntă cu nepăsarea celor din jur. Iar mersul cu mijloacele de transport în comun reprezintă o aventură. Mai ales că puţini sunt cei care se oferă să ne ajute.
Sociologii susţin ca bunul simţ al românilor a început să piară după anii 90. Chiar şi aşa, întotdeauna se vor găsi români care să ajute.
Cum este, de fapt, rom