Ce legătură poate exista între Londra, Budapesta şi Cluj? Poate să pară greu de crezut, dar legătura a fost creată de doi tineri, el din Marea Britanie, ea din Ungaria, care s-au întâlnit şi s-au căsătorit în urmă cu mai bine de 15 ani chiar în România.
„Iniţial am venit aici în 1990, după Revoluţie. Am venit pentru două săptămâni, dar am stat șase luni. Trebuia să ne întoarcem în Ungaria, dar aici toată atmosfera regimului era haotică. Fiind tineri studenţi, nu am vrut să lipsesc. Am vrut să fiu parte a schimbării. A fost decizia soţiei mele să ne stabilim aici, iar ca rezultat am ajuns să iubesc România”, declară Shajjad Rizvi, străin stabilit în Cluj.
Câţiva ani mai târziu s-au întors în România pentru a se implica într-un proiect social privind sprijinirea copiiilor bolnavi de cancer. Decizia de a rămâne în România a venit cumva firesc, îşi amintesc cei doi. „Ne-am îndrăgostit de copii, pe care i-am întâlnit prima dată în 1996 la Institutul Oncologic. Copiii aveau cancer, și pur și simplu ne-am îndrăgostit imediat de ei, încât nu am mai văzut rost de plecare”, povestește Katie Rizvi.
Katie şi Shajjad au înfiinţat la Cluj Comunitatea Naţională a adolescenţilor care au învins cancerul. Sunt printre puţinii oameni care au reuşit să le redea speranţă copiilor şi tinerilor care s-au luptat cu această boală. Spun că au avut parte şi de ajutor, mai ales din partea voluntarilor din clubul Temerarii. Zi de zi au multe lucuri de făcut pentru copiii bolnavi de cancer. Pentru că sunt de părere că scopul lor este acela de a le face suferinţa mai uşor de suportat. Katie şi Shajjad spun că aşa au ajuns să-şi făcă în România sute de prieteni. „Toate lucrurile sunt frumoase. Munţii sunt frumoși, ţara e frumoasă, dar ce mă ţine aici sunt oamenii. Atmosfera transilvăneană este deosebită şi specială. Este un loc foarte frumos şi sănătos amestec între neam