I se mai spune „Eroina”. Sau Ioana D'Arc a României. O chema Cătălina Toderiu. Ecaterina Teodoroiu i s-a spus mai tarziu…
S-a născut la 14 ianuarie 1894, într-o familie de oameni nevoiaşi, cu mulţi copii. Nu avea loc în pat: dormea în copaie. Mică şi slăbuţă, Lili, cum o alintau părinţii, a fost singura din familie care a învăţat carte. Pentru a scăpa de sărăcie. Era foarte inteligentă, ambiţioasă. Primele două clase primare le-a făcut în Vădeni, localitatea ei natală, care face parte acum din Târgu-Jiu.
Următorii doi ani a urmat şcoala la Târgu-Jiu. La un moment dat, învăţătorul ei a vrut să pună în scenă "Peneş Curcanul" şi a întrebat în clasă cine vrea să joace rolul principal. Cătălina a spus că ea. Dascălul i-a explicat însă că rolul trebuie jucat de un băiat…Catalina Toderiu a plecat apoi la Bucureşti, unde s-a înscris la Şcoala de Fete, deoarece voia să devină învăţătoare. Se pare că la Bucureşti, Cătălina l-a întâlnit pe Gheorghe Manoiu, iubitul ei. În acea perioadă s-a înrolat ca cercetaş, iar imediat ce România a intrat în Primul Război Mondial, a participat pe front ca soră medicală. De aici destinul Ecatetinei Teodoroiu era scris.
CITEȘTE ȘI: SPECIAL EVZ.RO. LA MULȚI ANI ROMÂNIA!
1 Decembrie sau 10 Mai? Când s-a născut, de fapt, România și când ar trebui s-o sărbătorim?
Adevărul despre ASASINAREA făuritorului PRIMEI UNIRI. Cum a fost ucis Mihai Viteazul | VIDEO
New York Times: “România este o ţară mutilată, o Românie unită va fi extrem de dificilă”
ROMÂNI GENIALI. Asistenta din Brăila care a învins bătrânețea. CELEBRITĂŢILE îi datorează tinereţea
PRIMUL DOMNITOR. Povești necunoscute despre Alexandru Ioan Cuza, domnitorul care se deghiza şi bea cu oamenii de rând
Rănită şi prizonieră
Moartea fratelui ei Nicolae, cel cu care Ecaterina s-a înţeles cel mai bine dintre toţi copiii, a afectat-o foarte mult: ea