În contextul previziunilor sumbre privind "sfârşitul lumii" - la care suntem îndemnaţi să medităm, de mai bine de patru ani - constatăm că nu toată lumea se pregăteşte pentru ultima călătorie pe Pământ. Dimpotrivă. Marile companii culeg roadele strategiilor zvonisticii, bine puse la punct de o întreagă armată de profitori, din care fac parte şi cele dintâi. Pe de altă parte, credulii, cei care nu contenesc să te ţină la curent cu prognozele "sfârşitului vieţii", pe care le primesc pe tavă, din informaţiile de pe Net, întreţin, fără voia lor, ţesătura ridicolului, distribuind-o cu generozitate şi cu sufletul la gură, fraţilor, prietenilor, colegilor... Între timp, unii prosperă, iar alţii îşi plâng de milă, pe... ultima sută de metri.
Se cumpără orice, la preţuri mici
Incredibil cât de bine funcţionează planurile unora în defavoarea altora, inclusiv pe teritoriul licitaţiilor de artă! Iată cum stau, aici, lucrurile. Posesorii de bunuri culturale sau deţinătorii temporari ai acestora, speriaţi de mult trâmbiţata Apocalipsă, încearcă să mai facă rost de ceva bani, acceptând preţuri mici pentru valori mari... fiindcă tot e criză prelungită şi se anunţă vremuri din ce în ce mai tulburi. În primul rând, sunt scoase la licitaţie obiecte pentru care proprietarii acestora nu se aşteaptă la preţuri record, dar care nu le scapă adevăraţilor cunoscători. Dar şi obiecte (de artă) pe care le deţin negustorii, avansând sume de estimare peste valoarea acestora... şi încă un aspect al comerţului cu artă: mulţi cumpărători ştiu ce vor, chiar dacă uneori se înghesuie pentru fleacuri (precizăm din start că articolul nu se doreşte a fi o lovitură sub centură aplicată caselor de licitaţii).
Aşadar, ce se caută?! Aproape orice, dacă ţinem cont de una din licitaţiile bucureştene, care a avut loc în urmă cu 10 zile. Astfel, dacă la secţiunea "Diverse" - unde