Majoritatea societăților listate au reușit să obțină, în primele nouă luni, profituri mai mari decât cele de anul trecut, rezultatele cele mai bune provenind din sectorul investițiilor financiare
Rezultatele financiare ale companiilior listate la Bursa de Valori București (BVB) ar trebui să reflecte evoluția economiei în ansamblu, însă aceasta este slab reprezentată pe piața de capital. Totuși, într-o oarecare măsură, afacerile societăților listate au evoluat în ton cu economia, în sensul că firmele cu cele mai bune rezultate sunt cele cu capital majoritar autohton.
Ponderea emitenților cu profituri mai mari în trimestul al treilea comparativ cu același trimestru al anului trecut a crescut cu 27%. „Aceasta se datorează unor cheltuieli mai mici, numărul emitenților cu venituri mai mari fiind echivalent cu cel de anul trecut”, spune Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest. Evoluție care seamănă cu măsurile de austeritate luate de autorități, care taie din cheltuieli fără a putea umbla la venituri.
Din totalul de 81 de companii listate pe piața principală a BVB, doar 20 au terminat primele nouă luni ale anului cu rezultat net negativ, iar una, Energopetrol, a consemnat profit zero. Cele mai mari pierderi, singurele de peste 100 milioane lei, au fost înregistrate de Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu -308,5 milioane lei, și Rompetrol Rafinare, cu -320 milioane lei.
Petrom rămâne campioană
Cel mai mare profit net a fost realizat de OMV Petrom, cu un total de 2,89 miliarde lei. Petrom, la fel ca și băncile listate, sunt singurele care utilizează standardele internaționale de contabilitate (IFRS), în timp ce restul companiilor raportează pe standardele românești de contabilitate. Pe locul secund apare Fondul Proprietatea (FP), cu un profit net de 574,5 milioane lei, care înseamnă o depășire cu 30% a câștigului