Cele două tehnologii vor avea darul de a elucida momentele în care mingea a trecut sau nu de linia de porţii şi vor fi probate la Campionatul Mondial al Cluburilor ce începe marţi.
Cu toţii ne amintim de golul marcat de Dorinel Munteanu la Europeanul din Anglia, când mingea a lovit transversala, a trecut linia porţii, după care a revenit în teren. Arbitrii nu au validat golul, deşi acesta a fost perfect regulamentar.
Pentru a evita astfel de situaţii, FIFA va experimenta două tehnologii avansate la Campionatul Mondial al cluburilor, competiţie ce va avea loc între 6 şi 16 decembrie în Japonia. Dacă totul funcţionează cum trebuie, unul dintre aceste sisteme va fi folosit în competiţiile majore, inclusiv la Campionatul Mondial din Brazilia.
Prima tehnologie se bazează pe următoarea formulă: 10 antene amplasate pe bara tansversală şi pe cele două bări laterale. De asemenea, o antenă va fi amplasată sub linia porţii. Aceste antene creează un câmp magnetic în interiorul porţii. Mingea va avea încorporată trei cipuri. Atunci când mingea intră în întregime în câmpul magnetic din interiorul porţii, un semnal îi este transmis arbitrului.
A doua tehnologie, care este mai costisitoare, foloseşte sistemul Hawk-Eye, utilizat şi în alte sporturi, precum tenisul. Este un sistem care se bazează pe camerele video, care este însă ineficient dacă mingea este acoperită de corpul unui jucător.
Introducerea tehnologiei video a fost susţinută de preşedintele FIFA, Joseph Blatter, dar nu este pe placul şefului UEFA, Michel Platini. "Aceste sisteme ne costă mult mai mult decât sistemul cu cinci arbitru. Iar eroarea arbitrilor face parte din acest sport", crede Platini.
La competiţia din Japonia participă Chelsea (Anglia - câştigătoarea Ligii Campionilor), Corinthians (Brazilia - câştigătoarea Cupei Libertadores), Ulsan Hyundai (Coreea de Sud - câştigătoa