Presedintele american Barack Obama a anuntat "pivotul catre Asia", in primul sau mandat, o initiativa de politica externa ce trebuia sa devina si marca celui de-al doilea mandat.
"Pivotul" nu inseamna doar o recunoastere a cresterii puterii economice a Asiei, ci si o rupere de angajamentul american de peste un deceniu in Irak si Afganistan, cu un mesaj catre Orientul Mijlociu si Israel: "avem alte prioritati", scrie Mark Perry, istoric si analist de politica externa, pentru Al Jazeera.
Cu toate acestea, cu doar cateva zile inainte ca Obama sa inceapa un turneu important in Thailanda, Myanmar si Cambodgia (in cadrul pivotului asiatic), Israelul l-a asasinat pe Ahmed Jabari, seful aripii militare a Hamas, declansand un conflict de opt zile, care nu numai a scos de pe paginile ziarelor turneul lui Obama in Asia, dar a si exasperat Departamentul de Stat.
"O luam de la capat. Orientul Mijlociu este ca nisipul miscator: cu cat te zbati sa pleci de acolo, cu atat te atrage mai mult inapoi", a spus un inalt diplomat.
Turneul lui Obama in Asia a devenit brusc o corvoada: informari permanente despre Gaza, convorbiri telefonice numeroase cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, iritare crescanda ca presa ii adreseaza presedintelui intrebari numai despre conflictul din Orientul Mijlociu, Secretarul de Stat, Hillary Clinton, trimis de urgenta in regiune.
"In perspectiva israelienilor, este absolut esential sa se apere si nu negam asta, insa intrebarea este - de ce acum?", a spus un inalt oficial din securitatea nationala.
Alte voci influente au aratat ca initiativa lui Obama de politica externa a primit o lovitura din partea razboiului purtat de Israel. "Pivotul catre Asia a devenit o intoarcere de 180 de grade - Israelul ne-a amintit ca tot ce trebuie sa faca pentru a schimba agenda noastra externa este s