Președintele rus, Vladimir Putin, pune la bătaie miliarde de euro pentru a revitaliza cercetarea cu scopul ca țara sa să devină din importator de tehnologie un exportator de produse high-tech. Din nefericire, de la un an la altul, totul se pierde într-o perdea de fum.
Într-o suburbie a frumosului Sankt Petersburg zace inertă o hală de producție care, în urmă cu doar câteva luni, era prezentată drept punctul de pornire al celui mai avansat tehnologic vehicul rus. Magnatul rus Mikhail Prokhorov a fost cel care promitea, plin de mândrie, că uzina cu pricina va realiza un autoturism care va rivaliza cu smart-ul hibrid al nemților de la Mercedes-Benz. Asta în materie de tehnologie, pentru că prețul anunțat de Prokhorov nu dădea nicio șansă celei mai avansate variante a micului model german: 9.000 de euro. Tot la demararea proiectului, magnatul declara că, pentru o asemenea realizare, va pune la bătaie nu mai puțin de 150 de milioane de euro. Bani destinați doar cercetării pentru că industrializarea urma să fie suportată de statul rus. În opinia vestitului om de afaceri, intrarea în producție a vehiculului hibrid, alimentat cu energie electrică și gaz, ar fi reprezentat dovada că Rusia este capabilă să exporte și altceva decât gaz natural, tancuri și tehnologie învechită pentru central atomice.
Toate declarațiile lui Prokhorov au fost însă, încă de pe atunci, interpretate drept o încercare de a se păstra în grațiile președintelui Vladimir Putin care, în aceeași idee, se declară un susținător al retehnologizării Rusiei astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, firmele din țara sa să cucerească piețele internaționale cu noi și performante telefoane mobile, tablete, computere și avioane. De altfel, același Putin anunța, conform Der Spiegel, că va crea nu mai puțin de 25 de milioane de noi locuri de muncă în domeniile inovației și tehnologiei până în 2025.