Controversatul vaccin BCG de provenienţă daneză nu este nociv şi poate fi administrat nou-născuţilor în siguranţă, este concluzia la care au ajuns experţii străini. Apariţia reacţiilor adverse observate până acum nu pune sub semnul întrebării siguranţa serului, a informat vineri, Ministerul Sănătăţii, care, în aceste condiţii, a anunţat reluarea imunizării.
Potrivit MS, vaccinul BCG este folosit încă din anul 1931 şi este administrat copiilor din 46 de ţări. Cât priveşte capacitatea de a produce reacţiile adverse, la vaccinul danez „pare să fie uşor mai mare decât cea a vaccinului BCG produs de Institutul Cantacuzino, utilizat anterior”. Ministerul Sănătăţii precizează însă că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile şi recomandă utilizarea fără restricţii a serului.
Vaccinarea BCG a nou-născuţilor a fost sistată timp de o săptămână, după ce 115 bebeluşi din ţară au ajuns în spital cu reacţii severe post imunizare. În judeţul Suceava, patru copii au suferit complicaţii grave şi au necesitat internare după ce li s-a administrat serul. De la începutul anului, circa 7.000 de bebeluşi suceveni au fost imunizaţi cu controversatul vaccin danez. La ora actuală, în maternităţile din judeţ şi la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava mai sunt disponibile circa 9.300 de doze de ser.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.
Controversatul vaccin BCG de provenienţă daneză nu este nociv şi poate fi administrat nou-născuţilor în siguranţă, este concluzia la care au ajuns experţii străini. Apariţia reacţiilor adverse observate până acum nu pune sub semnul întrebării siguranţa serului, a informat vineri, Ministerul Sănătăţii, care, în aceste condiţii, a anunţat reluarea