Vineri au continuat negocierile între compania Arcelor Mittal, care intenţionează să închidă o parte din complexul de la Florange (nord-estul Franţei) şi guvernul socialist francez, care ameninţă cu naţionalizarea, transmite AFP.
"Între două soluţii, se caută o a treia cale", a declarat AFP o sursă apropiată dosarului, fără să facă alte precizări, scrie AFP, potrivit Agerpres.
Potrivit unor informaţii de presă, a treia cale ar consta în închiderea segmentului propus de Mittal, cu redistribuirea tuturor celor 650 de salariaţi. Negocierile ar urma să se desfăşoare şi în weekend, arată palatul Elysee, iar purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal a arătat că firma de oţel vrea să ajungă la un acord. De acum, preşedintele Francois Hollande va decide sau nu naţionalizarea, a spus ministrul Relansării producţiei, Arnaud Montebourg, care a vorbit vineri cu grupul de salariaţi de la Florange instalaţi de două zile în faţa ministerului.
Când a anunţat la 1 octombrie intenţia de a închide secţia de producere a oţelului brut din complex, ArcelorMittal a spus că vrea să păstreze celelalte segmente şi a dat 60 de zile guvernului pentru a găsi un cumpărător. S-a dovedit însă imposibilă găsirea unui candidat pentru singura parte din complex scoasă la vânzare de ArcelorMittal, arată Arnaud Montebourg, care asigură că are oferte pentru întregul complex. "Avem pe cineva care vrea să preia complexul, un producător de oţel, un industriaş dispus să investească până la 400 milioane de euro" pe platformă, spunea ministrul miercuri.
Dincolo de ponderea sa reală (650 de salariaţi din cei 20.000 ai ArcelorMittal din Franţa), Florange a devenit simbolul dezindustrializării franceze, care a implicat desfiinţarea a 750.000 de locuri de muncă în ultimii zece ani. Este un simbol cu mare miză politică pentru Francois Hollande: la Florange s-a a