Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea are în evidenţă 2.999 copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Numărul acestora este, cu siguranţă, mult mai mare, pentru că nu toate primăriile din judeţul nostru au trimis către Direcţie numărul cazurilor de acest gen din comunităţile respective, astfel încât să poată fi monitorizate. Motivaţia ar fi că cei din primăriile respective nu au reuşit să afle care sunt familiile care şi-au lăsat copiii acasă şi au plecat la muncă peste graniţă.
De acum încolo însă, orice părinte care se decide să plece să lucreze în alte ţări, este obligat să se ducă personal să anunţe acest lucru Serviciilor Publice Locale de Asistenţă Socială (SPLAS) ce funcţionează în cadrul fiecărei primării. Proiectul de lege adoptat de Guvern, pentru modificarea şi completarea Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prevede că notificarea SPLAS-urilor trebuie făcută cu 40 de zile înainte de momentul plecării părinţilor. Aceştia sunt obligaţi să nominalizeze persoana care se va ocupa de creşterea şi îngrijirea copilului lor pe perioada cât ei lipsesc de la domiciliu. În acest fel, se urmăreşte monitorizarea, la nivelul autorităţilor locale şi centrale, a situaţiei copiilor rămaşi în ţară, dar şi responsabilizarea părinţilor.
Potrivit informaţiilor furnizate de specialişti ai DGASPC, în comunităţile judeţului nostru trăiesc 957 de copii care au ambii părinţi plecaţi în străinătate. Dintre aceştia, 875 sunt în grija rudelor până la gradul IV. Pentru restul, a fost nevoie de luarea unei măsuri de protecţie. Astfel, 17 au ajuns în grija asistenţilor maternali, 59 la rude, în timp ce alţi şase sunt în grija altei familii decât rudele sau în alte situaţii.
Cu un singur părinte plecat peste graniţă sunt 1.580 de copii din Vrancea, iar alţi 462 de copii au rămas