Cu un buget anual de peste 129 de miliarde de euro, Uniunea Europeana este o putere economica in adevaratul sens al cuvantului. Insa cum sunt distribuiti acesti bani si la ce sunt folositi?
The Guardian a facut o analiza, bazata pe informatiile din 2011, furnizate de Comisia Europeana, in care se arata cu cati bani contribuie fiecare tara la bugetul UE si ce suma primeste inapoi.
Potrivit acestor date, 118,4 miliarde de euro au fost cheltuite de statele membre, iar restul pana la 129 de miliarde de euro a reprezentat, anul trecut, ajutoare pentru tarile din afara comunitatii europene.
Iata cele 6 domenii mari catre care sunt distribuiti banii din bugetul UE:
- Administratie: functionarea fiecarui stat din UE
- UE ca partener global: ajutoare internationale, activitati in afara comunitatii
- Cetatenie, libertate, securitate, justitie si libertate: ajutoare, educatie si cultura
- Protectia si managementul resurselor naturale: Politica agricola comuna, mediu, pescuit
- Coeziune pentru crestere si creare de locuri de munca: Ajutorarea celor mai sarace regiuni ale Europei
- Competitivitate pentru crestere si creare de locuri de munca: ajutor pentru IMM, stiinta si cercetare
Germania, cea mai mare economie europeana, este, de asemenea, si cel mai mare contribuitor, iar Polonia primeste cei mai multi bani. Diferenta dintre cat ofera si cat primeste Marea Britanie este de 4,7 miliarde de euro, explicatia pentru aceasta situatie fiind urmatoarea: economia engleza are multe de castigat de pe urma exporturilor catre celelalte tari din UE.
Cei mai multi bani merg catre sectorul de agricultura, care inglobeaza dezvoltarea rurala si un numar mic de ferme piscicole.
UE a semnalat ca, in urmatorii ani, acest sector va fi depasit de cel pentru