Data de 1 decembrie a devenit în urmă cu 22 de ani Ziua Naţională a României datorită semnificaţiei pe care 1 decembrie 1918 o are: acum mai bine de 90 de ani unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România a format statul unitar care a trecut de atunci prin statutul de monarhie, a traversat peste 40 de ani de comunism care au lăsat urme adânci în conştiinţa colectivă, iar acum 22 de ani a devenit o republică democrată. Statul român este prin urmare o democraţie tânără comparativ cu multe state din Europa de Vest, definindu-şi încă mecanismele şi conştiinţa.
România a traversat anul acesta momente dificile, a fost un an solicitant, atât pentru domeniul economic datorită încercărilor unui an financiar cu provocări serioase, cât şi pentru mediul politic care a trecut prin alegerile locale şi urmează să treacă prin alegerile generale. România, împreună cu întreaga Europă, traversează o perioadă economică dificilă, de revenire la un făgaş normal de dezvoltare, aceasta reprezentând pentru România, un stat membru tânăr al Uniunii Europene, o încercare destul de dură.
Sper ca Ziua Naţională a României să ne aducă mai ales în acest an dificil oportunitatea de a ne apropia mai mult de valorile care ne fac cinste ca stat şi valorile pe care istoria ni le-a lăsat drept reper şi să fie într-adevăr o sărbătoare a ceea ce ne înalţă ca popor.
Urez sibienilor „La mulţi ani!” cu ocazia Zilei Naţionale a României.
Klaus Iohannis, Primarul Municipiului Sibiu
Data de 1 decembrie a devenit în urmă cu 22 de ani Ziua Naţională a României datorită semnificaţiei pe care 1 decembrie 1918 o are: acum mai bine de 90 de ani unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România a format statul unitar care a trecut de atunci prin statutul de monarhie, a traversat peste 40 de ani de comunism care