Un consiliu local i-a avertizat pe sătenii din cătunul Zarozje, din vestul Serbiei, care este înconjurat de păduri dese de stejar, să aibă usturoi în buzunar şi cruci de lemn în camerele lor împotriva vampirilor, deşi se pare că intenţia este mai degrabă de a atrage turişti în regiunea săracă de la graniţa cu Bosnia, după modelul Dracula din România, relatează Associated Press.
„Cinci persoane au murit recent, una după alta, în comunitatea noastră mică, una spânzurându-se. Nu este întâmplător”, a declarat Miodrag Vujetic, membru în consiliului loal al primăriei. Vujetic a mai precizat că indiferent dacă este adevărat ce se spune despre cel mai faimos vampir din Serbia, Sava Savanovic, localnicii ar trebui să folosească legenda pentru a promova turismul. „Dacă românii pot profita de pe urma legendei lui Dracula, turiştii vizitând Transilvania, de ce nu am putea şi noi să facem acest lucru cu Sava?”. Legendele despre vampiri au jucat un rol proeminent în Balcani timp de secole - o figură importantă fiind Dracula din regiunea Transilvania din România. În secolul al XVII-lea, legendele au declanşat uneori o isterie în masă şi chiar execuţii publice ale celor acuzaţi de a fi vampiri, aminteşte Associated Press.
Legenda spune că Sava Savanovic, descris de către sătenii din Zarozje drept primul vampir din Serbia, ar fi băut sângele celor care s-au dus la o moară de pe râul Rogatica, în pădurea deasă de stejar, pentru a-şi măcina cerealele. Moara de lemn s-a prăbuşit cu câteva luni în urmă - fapt care l-ar fi înfuriat pe vampir, care acum este în căutarea unui alt loc.
Richard Sugg, lector specializat în Studii privind Renaşterea la Universitatea Durham din Marea Britanie şi expert în legendele despre vampiri, a declarat că frica ar putea fi foarte reală. „Turiştii cred că este distractiv iar localnicii sârbi cred că e îngrozitor”, a afirmat el.