Cele mai importante site-uri de stiri din Romania nu pot fi accesate online din Iran. Se intampla si la case mai mari: daca tastezi adrese precum bbc.com sau cnn.com vei fi redirectionat catre o pagina formata din ferestre multicolore, cu numeroase indicatii in farsi.
Facebook si YouTube sunt si ele interzise de catre Ministerul Culturii si Indrumarii Islamice de la Teheran. I-am intrebat pe mai multi demnitari iranieni cum explica aceasta cenzura a mediului online. Diferenta dintre raspunsurile lor si cele primite de la iranienii obisnuiti este uriasa. Cu cei din urma am reusit sa discut doar in cel mai viu, liber si colorat spatiu al Teheranului: bazarul.
Desi am ajuns in Iran la invitatia oficiala a Ambasadei de la Bucuresti, la Teheran am fost informati ca, pentru a face interviuri pe strada cu oamenii obisnuiti, avem nevoie de o acreditare speciala emisa de Ministerul Culturii si Indrumarii Islamice. Acreditare pe care, in ciuda solicitarilor noastre, nu aveam s-o mai primim.
O atitudine in armonie cu recomandarile facute in testamentul sau de catre Ayatollahul Khomeiny, care cerea “guvernantilor din toate timpurile sa nu permita niciodata ca organele de informare si presa sa devieze de la Islam si de la interesul patriei.” Motivatia este mentionata in acelasi testament: “libertatea in forma sa occidentala corupe tinerii, baieti si fete, si este condamnata de catre Islam si de ratiune.”
Doar ca, la 27 de ani de la recomandarile Liderului Suprem, baietii si fetele din Iran isi doresc sa fie “corupti” de anumite forme ale libertatii occidentale. Desi este interzis, cateva milioane de tineri au cont pe Facebook. Cenzura oficiala este ocolita cu ajutorul unui protocol VPN (virtual private network), dar autoritatile teocrate intentioneaza sa corecteze pe viitor aceasta fisura prin instalarea unui intranet nat