Restanţele clujenilor la bănci au crescut cu 40% de la începutul anului şi cu 1600% de la începutul crizei. Clujenii se afundă din ce în ce mai tare în datorii şi nu ne referim aici la creditele curente pe care le au de restituit la bănci, care se majorează în ciuda condiţiilor tot mai restrictive de accordare, ci la restanţele pe care le înregistrează la plata obligaţiilor. Astfel, de la începutul anului, când se înregistrau restanţe de aproape 1,1 miliarde de lei, s-a ajuns la începutul lunii noiembrie la 1,5 miliarde de lei, potrivit ultimelor date raportate de Banca Naţională a României (BNR), asta în condiţiile în care la sfârşitul lui octombrie 2008, întârzierile la plata creditelor nu cumulau mai mult de 85 de milioane de lei.
Cele mai mari probleme le ridică creditele în valută
Euro a profitat de pe urma nenumăratelor crize politice autohtone reuşind ca de la începutul anului când valora 4,3219 lei să se aprecieze până la 4,5059, potrivit ultimului curs BNR. Creşterea de aproape 20 de bani/euro înregistrată doar de la începutul anului nu a întârziat să influenţeze capacitatea clujenilor de a rambursa creditele, de la începutul anului soldul restanţelor în valută majorându-se de la aproape 750 de milioane de lei la aproape 1,1 miliarde de lei, în condiţiile în care totalul creditelor curente este de doar şase ori mai mare decât întârzierile şi penalităţile contabilizate până în prezent.
Cel mai mare salt al datoriilor de la o lună la alta s-a înregistrat în iulie, când, comparativ cu iunie, restanţele în valută s-au majorat cu 70 de milione de lei.
Situaţia a fost cauzată atunci de începerea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. La începutul lunii iulie leul pierdea puternic în raport cu euro, deprecierea maximă faţă de finele lunii iunie ajungând chiar la 4,4%, pe fondul agravării crizei politice.
Î