Legea prevede sancţionarea conducerii autoturismelor fără anvelope de iarnă, începând cu 1 noiembrie, doar dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, polei gheaţă sau zloată. Mizând pe faptul că deocamdată asfaltul e ca vara, există încă destui proprietari de maşini care pur şi simplu au tot amânat decizia de achiziţie a anvelopelor de iarnă.
Lucrurile vor deveni însă simple şi clare la primul episod de iarnă din acest sezon hibernal. Măsurile Poliţiei la un control, eventual însoţită de reprezentanţi ARR (Autoritatea Rutieră Română), sunt reţinerea certificatului de înmatriculare şi amendă între 603 lei şi 1.340 lei. Legea mai stabileşte şi că neechiparea cu anvelope de iarnă marcate obligatoriu cu iniţialele M şi S şi cu lanţuri în cazul vehiculelor de peste 3,5 tone şi a celor de transport de persoane cu peste nouă locuri atrage reţinerea talonului şi o amendă cuprinsă între 2.500 şi 4.000 lei.
Aceste categorii de şoferi însă îşi pot complica teribil situaţia în momentul în care vor fi surprinşi la volan de primele depuneri de zăpadă şi polei. În prima fază, din momentul în care un şofer este oprit în trafic de Poliţie şi agentul constată că anvelopele ce echipează maşina nu sunt adecvate sezonului rece, automobilul respectiv nu mai are drept de circulaţie pe drumurile publice şi rămâne imobilizat în acel loc. Astfel, va trebui să apelaţi la o firmă care asigură transportul pe platformă şi să vă îndreptaţi spre un centru de anvelope, acolo unde oricum veţi fi nevoiţi să plătiţi acele caucuciucuri de iarnă, la care probabil aţi tot amânat achizitia.
Evident, dincolo de timpul necesar rezolvării tuturor acestor complicaţii adiacente care în cel mai bun caz vă va lua o zi întreagă, toată această alergătură vă va costa o grămadă de bani. Astfel, în funcţie de locaţia unde aţi fost surprinşi fără anvelope de iarnă, costul cu transportul pe p