Merisorul, originar din America de Sud, este un arbust nu mai inalt de 20 de cm, cu fructe mici si rosii, bogate in zaharuri, acizi, citric si lactic, proteine, vitamine, dar si uleiuri si saruri minerale, care au darul de a intari imunitatea, au efecte antiinfectioase si protejeaza rinichii.
Merisorul creste si la noi, in zona de munte, si rezista la conditii meteo dintre cele mai vitrege si, daca-i consumi fructele si frunzele vei deveni si tu la fel de puternic si vei face fata fara probleme vitregiei vremurilor de iarna.
Fructele de merisor se administreaza ca atare, proaspete sau uscate, sub forma de decoct din frunze, suc ori tinctura. Fructele proaspete de merisor se gasesc la plafar sau magazinele de produse naturiste si pot fi consummate ca o gustare, dar nu mai mult decat poti lua intr-o mana deoarece au cam multe calorii. Fructele de merisor contin proteine, minerale si vitaminele A, B1, B2, B3, C, E.
Decoctul din frunze de merisor se prepara turnand un pahar de apa rece peste doua linguri de frunze uscate si maruntite. Dupa o ora, amestecul se strecoara si lichidul se lasa la o parte. Frunzele ramase se fierb timp de un sfert de ora intr-o suta de ml de apa, se strecoara si se amesteca ambele lichide.
Daca e nevoie, se completeaza cat sa fie un pahar de ceai din care se ia cate o lingurita la fiecare trei ore. Efectul astringent recomanda ca acest ceai sa se bea in caz de hemoroizi sau diaree.
Tinctura de merisor previne infectiile urinare, trateaza afectiunile respiratorii si,
la nevoie, are efect dezinfectant al cavitatii bucale. Tinctura de merisor se prepara din frunze de merisor care se recolteaza in august si septembrie.
Peste 20 de grame de frunze se toarna o suta de grame de alcool alimentar, votca sau tuica facuta in gospodarie si vasul, sticla sau borcan, se tine, timp