Iarna se numără sportivii amatori pe pârtiile din țară. Românii și-au făcut deja bugetele și așteaptă startul. Cât sunt ei dispuși să plătească acum pentru sporturile de iarnă?
Andrei V. Mihai are un buget fix, în fiecare iarnă, pentru o vacanță de 12 zile, cu familia, în stațiunile montane din România sau Austria. De fiecare dată, preferă perioada de după sărbători și își face un program special din care nu lipsesc schiatul, snowboardingul și... săniușul, mai ales pentru cei doi copii. Cheltuielile sunt puțin mai reduse în țară și ajung undeva la 2.000 de euro, pentru toată familia.
„Avem propriul nostru autoturism pentru transport, iar echipamentul pentru aceste sporturi ne aparține de mai mulți ani. Practic, cele mai multe costuri se duc pe cazare și mâncare“, detaliază el. Se află printre românii care au încredere în turismul local și, de multe ori, preferă pârtiile din țară celor din Austria. Într-un top cinci, acesta punctează Poiana Brașov, cu cele trei pârtii cunoscute: Drumul Roșu (4.600 m), Pârtia Lupului (2.860 m) și Sulinar (2.500 m), urmate de Dealul Negru din Vatra Dornei (3.000 m) și Drumul de vară din Sinaia (2.972 m). Sunt, de altfel, cele mai mari pârtii din România, care, numai anul trecut au atras câteva sute de mii de turiști.
Acum, datele oficiale arată că România are peste 116 kilometri de pârtii în 17 județe. Și 130 de pârtii omologate. Chiar și așa, cu toate investițiile - numai anul trecut s-au investit peste 35 milioane de euro în infrastructura pentru schi - țara noastră se află departe de Austria, „unde există stațiuni care au de cinci ori mai mulți kilometri de pârtie decât în toată România la un loc“, punctează Ciprian Enea de la Best Tourism. Afirmația lui este susținută și de Lucia Morariu, proprietara Eximtur. Însă, spune ea, acest lucru nu înseamnă că pentru stațiunile de pe Valea Prahovei ș