O companie americana a realizat o tehnica de fabricare a painii, care permite pastrarea ei timp de 60 de zile, fara sa faca mucegai.
Alimentul este trecut printr-un sistem sofisticat cu microunde, care ucide sporii de mucegai, scrie BBC.
Compania spune ca aceasta inovatie va permite reducerea semnificativa a alimentelor aruncate. Doar in Marea Britanie, o treime din painea cumparata este pusa la gunoi.
De asemenea, aceasta tehnica poate fi folosita si la alte alimente, precum curcanul proaspat, fructe sau legume.
Irosirea alimentelor este o problema serioasa in majoritatea tarilor dezvoltate. In SUA, statisticile date publicitatii in cursul acestui an arata ca o familie americana obisnuita arunca la gunoi 40% din alimentele cumparate, in valoare de 165 de miliarde de dolari.
Mucegaiul este principala amenintare pentru acest aliment, deoarece este adesea ambalat in plastic, astfel cantitatea de apa care se evapora din paine ramane in ambalaj, facand suprafata umeda.
Aceste conditii sunt ideale pentru aparitia si dezvoltarea ciupercii Rhizopus stolonifer, responsabila pentru aparitia mucegaiului, care se instaleaza in 10 zile.
In laboratoarele din Texas Tech University, compania americana a testat un aparat cu microunde dezvoltat initial pentru a ucide bacterii precum salmonela.
Cercetatorii au descoperit, insa, ca tehnologia ucide si sporii de mucegai, daca painea este tratata in acest mod timp de 10 secunde.
Inventia revolutionara ar putea duce la eliminarea conservantilor din paine.
O companie americana a realizat o tehnica de fabricare a painii, care permite pastrarea ei timp de 60 de zile, fara sa faca mucegai.
Alimentul este trecut printr-un sistem sofisticat cu microunde, care ucide sporii de mucegai, scrie BBC.
Co