Ştirea sună cam aşa: vicepreşedintele Asociaţiei Internaţionale de Box Amator (AIBA), Humbert Furgoni, în acelaşi timp preşedinte al forului european şi al federaţiei franceze de specialitate, a demisionat din funcţia pe care o ocupa în federaţia internaţională. Aparent banală, informaţia are implicaţii nebănuite şi are darul de a prezenta într-o altă lumină întâmplări vechi de patru ani.
În urmă cu ceva timp, jurnaliştii de la France 2 i-au făcut o vizită lui Furgoni, pentru a discuta despre problemele boxului amator. După ce a crezut că microfoanele şi camera video s-au închis, Furgoni a făcut o destăinuire care l-a uluit pe reporter. "La Jocurile Olimpice de la Londra 2012, Franţa nu a luat nicio medalie pentru că nu a avut bani". Evident, bani de dat celor care decid în culise. Arnaud Romera, jurnalistul care l-a intervievat pe Furgoni, a folosit informaţia pentru a dovedi cât de corupt este sistemul gestionat de taiwanezul Ching Kuo Wu, iar Humbert Furgoni şi-a prezentat imediat demisia. Wu a refuzat iniţial să accepte demersul fostului său apropiat, însă francezul şi-a menţinut decizia.
"A vorbit de 100.000 de dolari"
Un mic plonjeu în trecut, pentru a vedea cine este Furgoni. În 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, Rudel Obreja, pe atunci preşedinte al FR de Box şi vicepreşedinte AIBA, organiza o conferinţă de presă în care demasca jocurile de culise care se făceau la nivelul forului internaţional şi modul cum se dorea împărţirea medaliilor la Beijing. Imediat, Obreja a fost suspendat şi pus la zid pe motiv că el, nu altcineva, ar fi vrut să manipuleze arbitrajele. Pe ce s-au bazat CK Wu şi Ho Kim, cei doi asiatici acuzaţi că fac jocurile în AIBA? În special pe declaraţiile lui Humbert Furgoni care a depus mărturie că Obreja i-ar fi propus o "atenţie" de 100.000 de dolari pentru un mic ajutor la manipularea meciurilor. La Beijing 2