Primele clădiri din proiectul industrial spaniol de la Turda au fost anunţate pentru primăvară. Din 2013 la Dej vor produce şi japonezii de la Fujikura.
Cu planuri decalate cu câţiva ani faţă de primele estimări, din cauza crizei economice mondiale, planurile de spaţii noi de producţie şi logistică au prins contur la Cluj în 2012.
În parcul spaniolilor de la Graells&Llonch de la Turda, constructorii lucrează la două clădiri ce ar trebui să fie terminate în primăvară, potrivit consultanţilor de la Cushman & Wakefield, compania de servicii imobiliare care promovează proiectul. Una dintre cele două clădiri va avea 4.000 mp, împărţite în cinci module, fiind vizată producţia uşoară, iar cea de-a doua, gândită pentru spaţii logistice, va dispune de 16.000 mp. Dezvoltatorii nu au deocamdată contracte semnate pentru ocuparea spaţiilor din proiectul demarat speculativ, dar există scrisori de intenţie şi angajamente, spun reprezentanţii proprietarilor.
"Acestea se vor concretiza în momentul în care vom avea ce să tranzacţionăm, adică atunci când clădirile vor fi realizate. În acest moment avem exprimate intenţii ferme de la cinci companii de logistică, care ar ocupa 80% din spaţiile care se dezvoltă, şi de la una de producţie. Interesul pentru Cluj arată bine la această fază, dar realitatea pieţei se va vedea când se vor concretiza aceste intenţii", a menţionat Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial al Cushman & Wakefield. La halele construite fără a avea destinatari cunoscuţi se va adăuga o altă clădire de producţie "built to suit", respectiv construită conform cerinţelor specifice ale viitorului ocupant. Aceasta va ocupa o parcelă de 7.000 mp, dar discuţiile pentru contract cu viitorul client încă nu au fost finalizate.
Proiectul industrial şi logistic spaniol Graells&Llonch de la Turda, cu şantier deschis oficial în mai, ar urma să g