Dezvoltarea imobiliară din Floreşti, cu problemele aferente, creşterea vertiginoasă a numărului de locuitori ai comunei, zonele în care s-ar putea dezvolta aceasta în viitor, drumurile alternative la DN 1, de legătură între Cluj şi Floreşti, trecerea comunei la statutul de oraş sunt abordate într-un video-interviu realizat de ziuadecj.ro cu primarul Horea Şulea.
Domnule primar, câţi locuitori are în prezent Floreştiul?
În jur de 25.000 cu acte în regulă
Vă referiţi aici şi la cei cu flotant?
Din câte şitu eu cei cu flotant nu sunt prinşi în numărul ăsta. În opinia mea sunt aproximativ 30.000 de oameni care locuiesc în Floreşti pentru că sunt multe apartamente date în chirie şi mai sunt mulţi care locuiesc în Floreşti având domiciliul în altă parte şi în mod deosebit în municipiul Cluj-Napoca. Ştiţi bine că din punct de vedere al impozitării imobilelor prima proprietate se impozitează cu o anumită valoare, cea de-a doua cu o sumă majorată. Impozitele şi taxele locale în Floreşti sunt mult mai mici decât cele din municipiu, motiv pentru care unii aleg să nu-şi schimbe domiciliul, să rămână cu domiciliul pe Cluj, pe prima proprietate şi a doua proprietate (la Floreşti, n.red.), în care locuiesc.
Cu toate acestea, deşi are 25.000 sau 30.000 de locuitori, Floreştiul este comună, încă...
Din punct de vedere administrativ Floreştiul este încă comună şi eu cred că nu este importantă forma de administraţie, cum ne numim, comună, oraş sau municipiu, ci faptul că, comună fiind, încă mai avem şanse să mai accesăm nişte fonduri care au fost repartizate către mediul rural din România. Cu siguranţă la un moment dat va trebui să facem un pas înainte; acel pas înainte implică nişte paşi premergători, anume un referendum, după care dacă locuitorii comunei Floreşti hotărăsc să trecem la altă formă de organizare să facem ceea ce trebuie făcut di