Chiar dacă în acest an Guvernul României nu a alocat nici un ban pentru evenimentele legate de Ziua Naţională a României de la Alba Iulia lucrurile au decurs bine, natural, în linişte. Faptul că nu au fost foarte mulţi turişti în Alba Iulia a dat un aer respirabil oraşului: te-ai putut plimba oriunde prin oraş fără să te înghesui pe străzi.
Evenimentele dedicate Zilei Naţionale s-au desfăşurat pe parcursul a două zile.
Totul a decurs într-o linişte prielnică, un soi de normalitate. Aşa ar trebui să fie întotdeauna, dar nu este…
Nu am înţeles de ce, dar depunerile de coroane la făuritorii Unirii s-a făcut în 30 noiembrie, deşi Unirea a fost parafată la Sala Unirii în data de… 1 decembrie.
Organizatorii au decis să fie depuse coroane de flori în 30 noiembrie: în această zi au depus coroane de flori Preşedinţia României, Camera Deputaţilor, Primăria Alba Iulia, Primăria Chişinău, Consiliul Judeţean, Primăria Târgovişte, Primăria Suceava, Poliţia Locală Alba Iulia, Uniunea Artiştilor Plastici Alba, Uniunea Scriitorilor filiala Alba-Hunedoara, Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, alte instituţii.
Tot în 30 noiembrie, în parcul din centrul oraşului, în apropierea statuii lui Lucian Blaga, a fost amplasat bustul lui Nicolae Bretan, compozitor şi director al Operei Române din Cluj. Lucrarea a fost executată de artistul Ana Rus din Cluj, care a ţinut să fie prezentă la Alba Iulia, deşi în aceeaşi zi avea loc vernisajul unei expoziţii de grup în Germania având-o pe artistă printre expozanţi.
În Ziua Unirii (ziua potrivită spunem noi), la statuile lui Ion I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu au depus coroane următoarele instituţii: Prefectura Alba, USL, PNŢCD.
Încă o dată trebuie să subliniem prezenţa frumoasă a basarabenilor care s-au bucurat să fie prezenţi la Alba Iulia: Organizaţia Studenţilor şi Liceenilor Bararabeni a realizat câteva flas