România se află pe locul al treilea în Europa cu 50% din populaţie supraponderală şi 25% obeză, afirmă lector dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie, într-un comunicat de presă transmis duminică.
După cum arată statisticile Institutului de Endocrinologie 'C.I. Parhon', din Bucureşti, România a urcat pe locul al treilea al supraponderalilor din Europa, aceasta după ce în 2003 statisticile europene ne clasau pe locul 23 în privinţa procentului de persoane supraponderale, cu tot cu obezi.
Specialiştii pun ascensiunea nefericită a ţării noastre în topul european al supraponderalilor în special pe seama trecerii primei 'generaţii fast-food' de după '90 în rândul adulţilor.
Statistica Institutului 'C.I. Parhon' arată că 30% dintre românce sunt supraponderale şi că 20% dintre bărbaţi au o greutate peste normal. ªi la capitolul obezitate infantilă cifrele sunt îngrijorătoare, 40% dintre copii fiind obezi.
'Din păcate, majoritatea celor care au probleme cu greutatea îşi doresc să scape de surplusul ponderal peste noapte şi refuză să înţeleagă că aşa ceva nu este posibil. Aşa se explică faptul că peste 80% dintre cei care mi se adresează au urmat cel puţin o dietă de înfometare, au slăbit şi au crescut apoi în greutate mai mult decât la începutul dietei', a mai spus dr. Lygia Alexandrescu.
Pentru că în această perioadă foarte multe persoane ţin dietă ca să poată mânca pe săturate de sărbători sau pur şi simplu pentru ca rochia sau costumul să le vină perfect de Revelion, e foarte important să se evite câteva greşeli alimentare. Cele mai importante dintre acestea sunt: nerăbdarea şi obiectivele nerealiste.
Studiile arată că persoanele care slăbesc într-o perioadă suficient de lungă se menţin mai bine la greutatea normală. Un ritm de scădere ponderală sănătos este cuprins între o jumătate de kilogra